Likopen; sebze
ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir.
Likopen güçlü bir antioksidandır ve vücudumuz tarafından üretilmeyip çeşitli
besinlerle vücuda alınır. Başlıca likopen kaynağı domates olup ayrıca tropikal
meyveler, karpuz ve kırmızı greyfurt gibi meyve ve sebzeler de likopen
kaynaklarındandır. Araştırmalara bakıldığında likopen yoğunlukla ketçap, salça
gibi işlenmiş domates türevlerinde yoğunlukla bulunmaktadır.
LİKOPEN ORANI YÜKSEK OLAN MEYVE VE SEBZELER
Ürün Likopen (mg /100 g)
Domates Salçası 85
Domates Ketçabı 15.9
Domates Suyu 9.5
Domates sosu 14.1
Karpuz 4.0
Pembe Greyfurt 4.0
Taze domates 3.0
Ürün Likopen (mg /100 g)
Domates Salçası 85
Domates Ketçabı 15.9
Domates Suyu 9.5
Domates sosu 14.1
Karpuz 4.0
Pembe Greyfurt 4.0
Taze domates 3.0
*Likopen oranı iklim şartları, toprak yapısı ve domates
çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ağızdan
alınan vitaminlerin vücut tarafından emilen miktarı ile naturel olarak alınarak
emilen miktarı arasında çok büyük fark var.
Domates taze
yendiği taktirde içindeki vitaminler tamamen kendini korusa da, ne yazık ki
içindeki likopen miktarı maksimumunda değil. Domates, zeytinyağı
ile pişirildiği zaman, vücudun Likopen moleküllerini emmesi çok daha
kolaylaşıyor. Ne kadar mı?
ÜRÜN
|
MİKTAR
|
LİKOPEN (mg/miktar)
|
Domates
Suyu
|
250 ml (su bardağı)
|
25
|
Ketçap
|
15 ml (çay kaşığı)
|
2.7
|
Domatesli
Makarna Sosu
|
125 ml (çay bardağı)
|
28.1
|
Salça
|
30 ml (çorba kaşığı)
|
13.8
|
Domates
çorbası (hazır)
|
250 ml (su bardağı)
|
9.7
|
Domates
|
125g (orta boy)
|
3.7
|
İçindeki vitaminleri koruması yönünden tazesi en
iyisi, ama likopen miktari ile ilgili olarak bu orantı ters. Yapılan
araştırmalarda, zeytinyağı ile beraber pişirilmiş salça
yenildikten sonra kandaki likopen miktarinin normal domates yendikten
sonrakinden üç kat daha fazla olduğu kanıtlanmış.
Likopenin Faydaları
Likopen; büyük bir antioksidan kaynağı olup, zarar görmüş hücreleri onarmaktadır. Böylece çeşitli kanserleri önleyebileceği görülmektedir. Araştırmalara göre; prostat kanseri, sindirim sistemi, rahim kanseri, meme kanseri, mide kanseri ve akciğer kanserini engelleyebilmektedir. Ayrıca kadınlarda kalp ve damar hastalığını koruyucu etkiye sahiptir.
Kandaki kolesterol oranının düşmesine yardımcıdır. Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre likopen; LDL kolesterolün oksidasyonunu baskılayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
Likopen; büyük bir antioksidan kaynağı olup, zarar görmüş hücreleri onarmaktadır. Böylece çeşitli kanserleri önleyebileceği görülmektedir. Araştırmalara göre; prostat kanseri, sindirim sistemi, rahim kanseri, meme kanseri, mide kanseri ve akciğer kanserini engelleyebilmektedir. Ayrıca kadınlarda kalp ve damar hastalığını koruyucu etkiye sahiptir.
Kandaki kolesterol oranının düşmesine yardımcıdır. Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre likopen; LDL kolesterolün oksidasyonunu baskılayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
Likopen akciğerdeki iltihaplanmayı onarıp, astım riskini
azaltmaktadır. Günde 1 porsiyon ve daha fazla domates ve türevlerini tüketmek
prostat kanserini önleyici etkiye sahiptir.
Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir ayrıca likopen; cildin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.
Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir ayrıca likopen; cildin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.
Ayrıca likopen;
sıcak veya soğuk ortamlarda saklanabilmektedir. Sıcak ortamda kimyasal
yapısında herhangi bir bozulma gözlenmemiştir. Ayrıca domates piştikçe likopen
oranı artmaktadır ve zeytinyağı ile birlikte yenildiğinde
vücut tarafından daha iyi sindirilmektedir.
0 yorum: