Teorik Bilgi:
Zeytinyağının üretimi
sırasındaki kötü işlemlerin sonucunda yağ içerisine kalan ve petrol eterinde ya
da n-hekzanda çözünmeyen uçucu maddeler dışındaki toplam yabancı maddelere
eterde çözünmeyen maddeler adı verilir. Bu maddeler toprak, kum vb. maddeler,
azotlu maddeler, okside olmuş yağ asitleri, mineral maddeler, karbonhidratlar,
bazı reçine ile kalsiyum veya alkali sabunların bir kısmı olabilir. Bu işlem
için siyah bant (büyük gözenekli) süzgeç kâğıdı kullanılmalıdır. Analizde
kullanılacak numune mutlaka homojen olmalıdır.
Kullanılan Kimyasallar:
- Petrol
Eteri
Kullanılan Araç –
Gereçler:
- Siyah
bant süzgeç kağıdı
- 250
ml’lik erlen
- ±0,0001
g duyarlılıkta analitik terazi
- Etüv
- Beher
- Balon
Analizin Yapılışı:
Süzgeç kâğıdı akordiyon
şeklinde katlanarak bir beherin içerisine konur. 105 ⁰C sıcaklığındaki etüvde 15 dakika
bekletilir. Süre sonunda etüvden alınan beher ve süzgeç kâğıdı desikatörde
soğutularak tartımı alınır. Erlen içerisinde 10 g zeytinyağı numunesi tartılır
ve üzerine 100 ml eter ilave edilir. Erlenin kapağı kapatılarak 30 dk.
beklenir. Süre sonunda erlendeki çözelti tartılan süzgeç kâğıdı ile bir balona
süzülür. Süzgeç kâğıdında yağ kalmaması gerektiğinden süzgeç kâğıdı eter ile
iyice yıkanır. Süzgeç kâğıdındaki tüm yağ giderildikten sonra süzgeç kâğıdı
behere geri alınarak 105 ⁰C sıcaklığındaki etüvde 15 dk. kurutulur. Süre sonunda etüvden alınan beher
ve süzgeç kâğıdı desikatörde soğutularak tartımı alınır.
Veriler – Hesaplamalar:
Boş beher ve süzgeç
kâğıdının ilk ağırlığı (m1): 52,1042 g
Boş beher ve süzgeç
kâğıdının son ağırlığı (m2): 52,1461 g
Numune miktarı (mnumune): 10,0355 g
Yorumlar:
T.C. Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği’ne
göre natürel zeytinyağlarında çözünmeyen safsızlık oranı maksimum %0,1
olmalıdır. İncelenen numune bu oranı aştığından standart dışıdır. Bu duruma
zeytinyağının üretim yada depolanma aşamasında etki eden faktörler neden olmuş
olabileceğinden numunenin alındığı yağın üretim ve depolama koşulları kontrol
edilmeli, gerekirse yağ filtrelenmelidir.
0 yorum: