Teorik Bilgi:
Bağıl yoğunluk tayini 20
⁰C sıcaklıkta belirli hacimdeki yağ numunesinin ağırlığının aynı sıcaklık ve
hacimdeki suyun ağırlığına oranının tespiti için kullanılır. Saflık kriteridir
fakat günümüzde tağşiş saptamada kullanılan belirleyici bir analiz değildir.
Kullanılan Araç –
Gereçler:
- 50 ml
hacimli termometreli ve cam kapaklı piknometre
- Termostatlı
su banyosu
- ±0,0001
g duyarlılıkta analitik terazi
Analizin Yapılışı:
Piknometre iyice
temizlenip kurutulduktan sonra tartılır ve darası alınır. Tartım değeri
kaydedilir. Tartım sonrası piknometre 15 – 18 ⁰C sıcaklığındaki saf su ile hava kabarcığı
kalmayacak şekilde doldurulur ve termometreli kapağı kapatılır. Ardından
boğazına kadar su banyosuna daldırılır ve 30 dk. süresince beklenir. Bu sırada
piknometrenin kılcal borusundan taşan su dikkatlice silinir. Süre sonunda
piknometre kapağı kapatılarak su banyosundan alınarak iyice kurutulur ve
tartımı alınır. Tartım değeri daradan çıkarılarak elde edilen değer “msu”
etiketiyle kaydedilir. Tartım değeri bulunduktan sonra piknometre boşaltılır ve
iyice kurulanır. Ardından 15 – 18 ⁰C sıcaklığındaki yağ numunesi ile hava kabarcığı kalmayacak şekilde
doldurulur ve termometreli kapağı kapatılır. Piknometre boğazına kadar su
banyosuna daldırılır ve 30 dk. süreyle beklenir. Bu sırada kılcal borudan yağ
taşarsa dikkatlice silinir. Süre sonunda piknometre kapağı kapatılarak su
banyosundan alınır ve iyice kurutulurak ve tartımı alınır. Tartım değeri
daradan çıkarılarak elde edilen değer “myağ” etiketiyle kaydedilir.
Veriler – Hesaplamalar:
0 yorum: