Teorik Bilgi:
Hemen hemen bütün gıda
ürünleri tüketilmeden önceki bekleme sürecinde hem havadaki hem de kendi
bünyelerindeki oksijen ile etkileşirler. Zeytinyağının oksijen ile etkileşimi
sonucu yağ içerisinde peroksit oluşur. Peroksit yağın yapısını bozarak onun
zeytinyağı özelliklerini göstermesini engeller. Bu istenmeyen bir durumdur.
Zeytinyağları üretim koşullarının etkisi, depolanma ortamındaki oksijen,
sıcaklık, metal iyonu, ışık vb. etkiler sebebiyle bozulabilir. Zeytinyağındaki
bozulmanın derecesi peroksit sayısı tayini ile belirlenebilir.
Peroksit sayısı,
yağlarda bulunan aktif oksijen miktarının ölçüsü olup 1 kg yağda bulunan aktif
oksijeninin miliekivalen (mili eşdeğer) olarak miktarıdır. Peroksit miktarının
belirlenmesi yağın bozulma derecesi ve daha ne kadar saklanabileceği hakkında
fikir verir. Yüksek peroksitli yağ düşük olana göre daha hızlı bozulur.
Peroksit sayısı tayini zeytinyağı kalitesinin kontrolü için asitlik tayini ile
beraber yapılması gereken ilk analizdir. Peroksit ortamdaki havadan çok kolay
bir şekilde etkilendiğinden aynı numunede art arda yapılan iki analizin sonucu
farklı çıkacaktır. Bu yüzden analiz iki paralel olarak yapılır. Sonuç iki
paralelin aritmetik ortalamasıdır.
Peroksit tayini,
potasyum iyodürün yağdaki peroksit oksijeni ile okside olarak iyodun serbest
hale geçmesi, bu serbest haldeki iyodunda tiyosülfat ile titre edilerek
miktarının bulunması ilkesine dayanır. Alınacak numune miktarı beklenen
peroksit sayısına göre aşağıdaki tablodan belirlenir:
Beklenen Peroksit Sayısı (mEq aktif oksijen / kg)
|
Numune Ağırlığı (g)
|
5.0’a kadar
|
2,0
|
5 – 10
|
1,6
|
11 – 15
|
1,4
|
16 – 20
|
1,2
|
21 – 30
|
1,0
|
Ölçümler 0,001 g
hassasiyetle yapılmalıdır. Analiz esnasında analizle eş zamanlı olarak bir kör
deneme yapılır. Eğer kör denemede 0,01 N sodyum tiyosülfat çözeltisinin
sarfiyatı 0,1 ml’yi aşarsa kimyasallar değiştirilir.
Kullanılan Kimyasallar:
- Doymuş
KI çözeltisi: Bir
miktar potasyum iyodür saf su içerisinde çözünmeyen KI parçaları kalana
kadar çözülür. Ortam koşullarından çok çabuk etkilenip bozunduğundan her
analiz öncesi taze hazırlanmalıdır. Kullanılmayan çözelti koyu renkli
şişede buzdolabında saklanmalıdır. Çözelti rengi sarıya dönmüş ise
kullanılmamalıdır.
- Kloroform
- Asetik
Asit: Su
içermeyen saf hali (glasiyal) kullanılmalıdır.
- Nişasta
çözeltisi: %1‘lik
ve mümkünse taze hazırlanmış olmalıdır. 1 g çözünür nişasta az miktarda
saf su ile iyice karıştırılır. 100 ml’ye seyreltilir. Kaynamaya kadar
ısıtılıp oda sıcaklığında soğutulur. Kullanılmayan çözelti buzdolabında
saklanmalıdır.
- Sodyum
Tiyosülfat (Na2S2O3.5H2O)
Çözeltisi: 0,01 N
ve ayarlı olmalıdır. Sodyum tiyosülfat çözeltisi çok çabuk bozunur. Eğer taze
hazırlanmaz ise çözeltinin bozulup bozulmadığı kontrol edilmelidir. Eğer
beklenen peroksit sayısı 12,5 mEq O2/kg değerinden daha düşükse
0,002 N ayarlı sodyum tiyosülfat çözeltisi kullanılır.
Kullanılan Araç
Gereçler:
- Pastör
pipet
- 250
ml’lik iyice temizlenmiş ve kurutulmuş erlen
- ±0,0001
g duyarlılıkta analitik terazi
- 10
ml’lik, 25 ml’lik ve 100 ml’lik mezür
- 1
ml’lik cam pipet
- Dijital
büret veya 50 ml’lik cam büret
Analizin Yapılışı:
Gelen zeytinyağı
numunesinden bir miktar pastör pipete alındı. Beklenen peroksit
değeri 16 – 20 mEq O2/kg aralığında olduğundan
erlen içerisinde 1,20 g yağ tartıldı. Tartım virgülden sonraki 4 hanesi
alınarak “ağırlık” etiketi ile kayıt edildi. Erlen içerisine 10 ml kloroform
konularak erlen iyice çalkalandı ve yağın kloroformda çözünmesi sağlandı. Daha
sonra oluşan karışım içerisine reaksiyonun gerçekleşmesi için asidik ortamı
sağlayan 15 ml glasiyal asetik asit eklendi ve erlen şiddetle çalkalandı. Elde
edilen çözeltiye 1 ml taze doymuş potasyum iyodür çözeltisi ilave edildi ve
elde edilen çözelti bekletilmeden karanlık bir ortama alındı. Karanlık ortamda
5 dk. bekletilen çözeltiye süre sonunda reaksiyonu durdurmak amacıyla
bekletilmeden 75 ml saf su eklendi. Elde edilen çözeltiye indikatör olarak %1’lik
nişasta çözeltisi damlatıldı. Çözelti rengi siyaha döndü. Çözelti, rengi beyaz
olana kadar 0,01 N sodyum tiyosülfat ile titre edildi. Harcanan tiyosülfat
miktarı “sarfiyat” etiketi ile kayıt edildi. Kör deneme yapılarak kimyasalların
kontrolü yapıldı.
Veriler – Hesaplamalar
Peroksit sayısı PV
olarak ifade edilir. Veriler aşağıdaki formülde yerine yazılarak hesaplama
yapılır:
Bu formüldeki
kısaltmaların karşılığı ve birimleri aşağıdaki gibidir:
- V: Analizde Harcanan sodyum tiyosülfat
çözeltisi (Sarfiyat) (mililitre cinsinden)
- V0: Kör denemede harcanan sodyum tiyosülfat
çözeltisi (mililitre cinsinden)
- c: Harcanan sodyum tiyosülfat çözeltisinin
kesin molaritesi
- m: Numune miktarı (Ağırlık) (gram cinsinden)
0,01 N tiyosülfat
çözeltisi kullanılan ve kör denemedeki sarfiyatı 0,1 ml’den düşük numuneler
için elde edilen sarfiyat ve ağırlık verileri aşağıdaki pratik formülde yerine
yazılarak hesaplama yapılabilir:
Hesaplama sonucu çıkan
değer virgülden sonra tek haneli olacak şekilde alınarak mili eşdeğer aktif
oksijen/ kg (mEq O2/kg) birimiyle verilir.
İki farklı numunede
eşzamanlı ikişer paralel analiz yapılmıştır:
1 Numaralı Numune
2 Numaralı Numune
Yorumlar:
T.C. Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği’ne
göre natürel zeytinyağlarının peroksit değeri maksimum 20 mEq O2/kg
olmalıdır. Her iki numunede yapılan analizler sonucu 1 numaralı numune bu
şartlara uyarken 2 numaralı numune sınırı geçmiştir. Bu durum 2 numaralı
numunenin alındığı yağın olumsuz barındırma veya üretim koşulları nedeniyle
bozulmaya başladığını göstermektedir.
0 yorum: