Genel anlamda sulama, optimum bitki gelişimi yönümden gereksinim duyulan ve
doğal yolla karşılanamayan suyun uygun zamanda ve miktarda, yapay yollarla
bitki kök bölgesine verilmesidir.
Sulamanın Yararları: Gereksinim duyulan sulama suyunun
bitki kök bölgesinde depolanması ile bitki su ihtiyacının karşılanması,
böylelikle de devamlı ve kararlı bir bitki yetiştiriciliğinin yapılmasıdır.
Bunun yanı sıra topraktaki fazla tuzun yıkanmasını sağlar, mevcut taban taşını
yumuşatır, toprak ve bitki civarındaki havayı serinletir ve özellikle ticari
gübreler su ile birlikte toprağa verilir.
Zeytinde Sulama: Sulamanın , sulanmayan koşullara
oranla verimde büyük bir artışın olduğu gözlenmiştir. Öte yandan, zeytinde iyi
ve düzenli bir sulama programı uygulanması sonucu elde edilecek yararlar yıldan
yıla kendini gösterecektir ve aynı zamanda ağaçların üretken ve sağlıklı
kalmasını sağladığı, yetersiz bir sulamanın ise verim düşüklüğüne, kalitede
bozulmaya ve ağaçları bodurlaştırdığı belirlenmiştir.
Su Gereksinimi: Zeytin hep yeşil bir bitki
olduğundan, bütün yıl boyunca su tüketir. Zeytin genellikle yıllık yağışı
400-600 mm dir. Yüksek verim için 600-800 mm lik yağışa ihtiyaç vardır.
Zeytinin su gereksinimine en çok duyduğu zaman yaz aylarıdır. Yaz aylarında
gereksinim duyduğu ve bu gereksinim iklim, çeşit, fizyolojik koşullar (toprak
kliması) ve plantasyon durumuna (özelikle ağaç sıklığı ve budama )bağlı olarak
değişiklik gösterdiği vurgulanmaktadır.
Zeytin yetiştirilen ülkelerde çeşitli araştırıcılar tarafından su tüketimi
belirlemek amacıyla potansiyel evapotranspirasyon baz alınarak yapılan
araştırmalar, zeytinde aktüel evapotranspirasyon potansiyel evapotranspirasyon
%60-70’i civarında olduğunu ortaya koymuştur.
Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm,
çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin
olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır.
Su Verim İlişkisi:Yarı tropik iklim koşullarında kış
aylarında yararlanarak yetiştirilen zeytinin gelişme periyodu içinde yapılması
gereken kültürel işlemlerin uygulanma zamanlarını da içeren yıllık gelişim
döngüsü şekil 1’de görülmektedir.
Zeytin Ağacının Üretimi Ve Büyümesi Üzerine Su Stresinin Etkileri
Dönemi
|
Su Stresinin Etkisi
|
Genelde kışın geç döneminde yaz başlangıcında ve sonbahara kadar
|
Sürgün büyümesini azaltır.
|
|
Çiçek tomurcuğunun oluşumu
|
Şubat-nisan
|
Çiçek tomurcuğu azalır.
|
Çiçeklenme
|
Nisan-mayıs
|
Çiçeklenmesi tamamlanamaz
|
Meyve tutumu
|
Mayıs-haziran
|
Düşük meyve tutumu, periyodisitenin artması
|
Meyve büyümesi
|
Haziran temmuz
|
Hücre bölünmesi azaldığı için meyve hacminin küçülmesi
|
Meyve genişlemesi
|
Ağustos-hasat
|
Hücre uzamasının azalmasına ve meyvenin küçülmesi
|
Yağ birikimi
|
Eylül-hasat
|
Meyvede yağ içeriğinin azalması
|
Yarı tropik bölgelerde zeytinin kök bölgesinde kış yağışlarından ötürü
depolanmış durumunda bulunan su, genellikle yaz mevsiminin büyük bir bölümünde
bitki için yeterli olabilmektedir. Ancak, yüksek verim için, bitkinin çekirdek
sertleşmesi aşamasından başlayarak meyve oluşumu aşamasının sonuna kadar olan
periyot içinde suya gereksinim vardır. Meyve oluşumu aşamasında toprakta yeteri
kadar suyun bulunması meyve büyüklüğünü ve et/çekirdek oranı artmakta, buna
karşılık renk değişiminin gecikmesine ve olgunlaşma periyounun uzamasına neden
olmaktadır. Yağlık çeşitlere oramla et/çekirdek oranının daha yüksek olması
istenen sofralık zeytinlerde bitkinin meyve oluşumu aşamasında daha fazla suya
gereksinimi vardır.
Kış yağışlarının yetersiz olduğu yarı tropik iklim koşullarında zeytinin
çiçeklenme aşamasında da suya gereksinim vardır. Söz konusu gelişim aşamasında
topraktaki su eksikliği çiçek ve meyve dökümünün artmasına neden olabilir.
Bunun için, çiçeklenme aşamasında sulamanın azot alınımını kolaylaştırması nedeniyle,
bu gelişim aşamasının başlangıcında sulama yapılması önerilmektedir, yani
zeytinin suya en duyarlı olduğu zaman çiçeklenme ve çekirdek sertleşmesi
aşamalarıdır. Nitekim yapılan çalışmalar bunları desteklemektedir.
Zeytinin aktif gelişme periyodu boyunca uygulanan yeterli bir sulama
programı periyodisiteyi azaltma eğilimindedir. İlkbahar mevsiminde topraktaki
su eksikliği aktif gelişmeyi olumsuz yönde etkilemekte ve o yılın yanında belki
de gelecek yılın ürün miktarında bir azalmaya neden olmaktadır.
Aşırı miktarda su uygulamasıyla meydana gelen toprak ıslaklığı ve dolasıyla
yetersiz havalanma köklerin çürümesine ve bunun sonucu olarak topraktan yeterli
miktarda su alınamamasına, ayrıca sık yapraklanmaya, kısa boylu ve ensiz
yaprakların oluşmasına neden olur ki, bütün bu olumsuz etkiler verim ve
kaliteyi düşürür.
Sulama suyunun kıt olduğu koşullarda, daha küçük bir ekim alanının su
gereksinimini en üst düzeyde karşılamak yerine, kısıtlı su uygulamasına
gidilerek su kaynağını daha geniş bir alandaki bitkilerin sulanmasına yöneltmek
ve böylece toplam üretimi artırmak tercih edilmelidir.
Kök Gelişimi Ve Su Alımı: Zeytin ağaçlarının kök sistemi
dikimden 3-4 yıl sonra saçak şeklini alır ve zamanla giderek gelişme gösterir.
Hava kapasitesi düşük ağır bünyeli topraklarda toprak yüzeyine yakın yerlerde
kökler, hafif bünyeli topraklarda daha derinlerde bulunur. Yan kökler 12 m
uzaklığa kadar gidebilir. Böylece ağaçlar besin elementleri ve su kullanımı
yönünden büyük bir toprak hacminden yararlanır. Kökler toprak profilinin
0,8-1,0 m derinliliğinde bulunmasına karşın,1.2-1.7 m derinliğine kadar olan
toprak suyunu alabilmektedir.
Sulama Programı: Kış yağışlarının 500 mm civarında olduğu zeytinlik
yörelerde sulamalar, çekirdek sertleşmesi aşamasında ve bu aşamadan sonra olmak
üzere 2 kez uygulanır. Kış yağışlarının yetersiz olduğu durumlarda ise
sulamalar erken ilkbaharda çiçek tomurcuğu farklılaşma aşamasında, erken yazda
çiçeklenme aşaması başlangıcında ve özellikle çekirdek sertleşmeye başladığı
meyve oluşum aşamasında olmak üzere 3 kez yapılacağı gibi, keza bir şekilde;
a)çiçeklenmeden 2-3 hafta önce,
b)meyveler normal büyüklüklerinin 1/3 üne ulaştığında ve
c) meyveler tam iriliği aldığında da yapılabilir.
Verim Ve Kalite: Sulanan zeytin ağaçlarının meyveleri
yüksek oranda yağ içeriği düzeyine, sulanmayanlarınkine oranla daha fazla zaman
süresi içinde ulaşırlar. Keza, sulanan ağaçların meyvelerinde yeşilden siyaha
dönüm sulanmayanlarınkine oranla daha çok zaman alır. Sulanmayan ağaçlardaki
taze meyvelerin yüzde yağ içeriği değerleri sulananlara oranla daha yüksek olma
eğilimdedir, fakat kuru madde yüzdesi olarak yağ içeriği değerlerinde az bir
farklılığın olduğu belirtilmektedir. Aslında, sulamanın yüzde yağ içeriğine
olan etkisi üzerinde kesin bir şey söylememekte ve bu konuda bazı araştırıcılar
yağ yüzdesini düşürdüğünü, bazıları yükselttiğini, bazıları yağ oranının
belirgin bir parametre olmadığını vurgulamaktadır. Konu hakkında araştırmalar
devam etmektedir. Sulu koşullarda iyi bir ticari verim ağaç başına ortalama
50-65 kg olmakla birlikte 100 kg’a kadar çıkabilmektedir.
Zeytin Ağaçlarını
Kuraklıktan Korumak İçin:
1-Toprak işleme derin yapılmamalı
2-İlkbaharda ağaçların altında yabancı otlar toplanmalı
3-Tek yönlü gübre kullanımından kaçınılmalıdır.
4-Kurak sorun olduğu yerlerde ağaçlar alttan taçlandırılmalıdır.
5-Budama ile gereksiz dallar kesilerek ağaçtan uzaklaştırılmalıdır.
6-Kesinlikle ara ziraatı yapılmamalıdır.
7-Yeşil gübre olarak bitkiler erkenden sürülerek toprağa verilmelidir.
Sulama Zamanının
Belirlenmesi:
1-Bitkilerin görünüşüne göre sulama zamanının belirlenmesi
a)yaprakların pörsümesi
b)yaprakların solması
c)gelişmenin yavaşlaması
2-Toprak neminin çeşitli yöntemlerle belirlenmesi
a)Gravimetrik metot
b)Bouyoucus alçı blokları
c)Tansiyometre ile
d)Nötron metre ile
e)His yöntemi ile
Zeytinin Sulanmasında
Kullanılan Yöntemler: Sulama yöntemi deyimi kaynaktan tarla parseline kadar getirilen
suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimini tanımlar. Sulama suyunun toprağa
verilmesinde kullanılan belli başlı yöntemler,yüzey, basınçlı, ve sızdırma
sulama yöntemleri olmak üzere üç grupta toplanabilir.
Salma Sulama : Salma sulama yönteminde tarla başı
kanallarından saptırılan su meyve bahçesine rasgele yayılmaya bırakılır.
İstenen miktarda su kök bölgesine sızıncaya kadar arazi yüzeyinde su
bulundurulur. Salma sulama yönteminin başarılı olması için arazi yüzeyinin çok
düzgün ve sulama doğrultusunda dik yönde eğimsiz olması gerekir. Bu nedenle
bazen hafif tesviye gerekir. Salma sulama yönteminin belli başlı tek avantajı,
ilk yatırım masrafının çok düşük olmalıdır ve genelde sık dikilen bitkilerde
kullanılır
Karık Sulama : Genellikle bütün sıra
bitkileri.sebzeler ve meyve bahçelerinde ,bağlar, çilek ve benzeri bitkilerde
kullanılır. Çok hafif bünyeli topraklar dışında bütün sulanabilir topraklarda
kullanılır. Sulanacak araziler daha önceden yeknesak bir eğimle tesviye
edilmelidir. Karık sulamada erozyon oluşturmayacak şekilde eğim oluşturmalıdır
en ideal eğim %0.2-2 arasındadır. Sulama mevsimi sonunda bozulmalıdır.
Çanak Usulü Sulama : Özellikle fidanlar için uygundur,çanak
izdüşümü kadar su verilir. Ağaç büyüdükçe açılan çukurlarda büyütülür.sulama
mevsimi sonunda bozulmalıdır.
Yağmurlama Sulama : Yağmurlama sulama yönteminden su arazi yüzeyine
yerleştirilen belirli aralıklarla yerleştirilen yağmurlama başlıklarından,
belirli basınç altında püskürtülerek atmosfere, buradan da toprağa verilir.
Yağmurlama Sulama
Yönteminin Üstünlükleri:
1- Düzgün olmayan tarım alanlarında tesviyeye gerek yoktur.
2- Taban suyunu yükseltmeden kontrollü sulama yapılır.
3- Suyun kıt olduğu durumlarda sudan daha çok yararlanılır.
4- Ekim alanını artırabiliriz.
5- Ticari gübreler sulama suyu ile verilir.
6- Bazı meyve, sebze bahçelerinde dondan koruyabilir.
7- Su alma hızı yüksek hafif bünyeli topraklarda yüksek sulama randımanı
sağlar.
Yağmurlama sulama yönteminin uygulamasını
kısıtlayan etmenler
1- Yağmurlama sistemlerinin birim alana düşen tesis masrafı yüksektir.
2- Sürekli enerji kullanmak gerektirdiği için işletme masrafı yüksektir.
3- Rüzgar suyu dağılımını olumsuz etkiler.
4- Bitkilerin tozlaşma döneminde zararlı olabilir
5- Bitki yaprakları ıslatıldığından bazı bitki hastalıkları yayılma eğilme
eğilimi gösterir.
Damla Sulama Sistemleri: Damla sulama yönteminde
arındırılmış su, düşük basınçlı bir boru sistemiyle damlatıcılarda boru
şebekesinde basınç azaltılarak suyun toprak yüzeyine düşük debi ile damlalar
biçiminde verilmesi sağlanır. Su damlatıcılardan çıktıktan sonra, toprakta
doğal olarak yerçekimi ve kapillar kuvvetlerin etkisi ile hareket eder. Bu
nedenle her bir damlatıcının ıslattığı alan suyun topraktaki yatay hareketi ile
sınırlı kalır.
Bu yöntemde temel ilke, bitkinin günlük olarak kullandığı suyu, isterse
bitki besin maddeleri ile birlikte, bitkide aşırı bir su isteği yaratmadan
vermektir. Her sulama az su uygulanarak sık aralıklarla sulama yapılır. İşletme
basıncı 1 atm civarında ve damlatıcı debileri ise 2-16 L/h arasındadır.
Damla Sulama Sisteminin
Üstünlükleri:
1- Kısıtlı su kaynağı veya fiyatının yüksek olduğu durumlarda su tasarrufu
ve sulama randımanı sağlar
2- İş saatinde indirim sağlar.
3- Ürünün istenilen miktar ve kaliteye ulaşması için ve kontrollü su temini
4- Bitki besin maddeleri sulama suyu ile birlikte verilir ve dolasıyla
gübrelerden en üst düzeyde yararlanılır.
5- Tuzlu topraklarda yada tuz oranı yüksek sulama suyuyla emniyetli bir
sulama yapılır.
6- Bitki hastalık ve zararlıların gelişmesi önlenir.
7- Sulamanın yanında drenaj sistemine gerek yoktur.
8- Eğimli arazilerde tesviyeye gerek duymaz. Rüzgar etkili değildir.
Damla Sulama Sisteminde
Karşılaşılan Sorunlar:
1- Kimyasal, organik ve mekanik birikintiler nedeniyle damlatıcıların
tıkanması
2- Yönetim kullanılacağı ideal süre ,damla frekansı ,iklimin fonksiyonu
olarak her bitkiye iletilen su miktarı ,toprak ,ürünün çeşidi vb. gibi
faktörlerle belirsizlik ve kontrol sorunları
3- Geleneksel ürün bakımı ve hasat çalışmalarının toprağın yüzeyine serilen
borular nedeniyle engellenmesi
4- Özellikle yıllık ürün yetiştirilmesinde damlatıcıların sık sık kontrol
edilmesi gerektiğinde tasarruf edilen çalışma zamanı tahmin edilenden azdır
5- Özelikle hafif topraklarda meyve ağaçlarının sulanmasında ,damlatıcı
tarafından ıslatılan kök bölgesi alanı yeterince geniş değildir. Bu durumda
,her ağaç için orantısız şekilde daha fazla sayıda damlatıcı ve daha fazla
metrajda boru gerekecektir ,bu da başında yüksek olan yatırım masraflarını daha
da yükseltecektir.
6- Tuzlu sularda yapılan sulamalarda yüzeyde su biriktirmesi
olacağından,yıkama amacıyla yağmurlama sulama veya yüzey sulama uygulamalarına
gerek duyulur.
KAYNAK
KAYNAK
0 yorum: