Teorik Bilgi:
Zeytinyağında asitlik tayini asitlik derecesi ile serbest yağ asitleri tayinini kapsar. Bu analiz zeytinyağının bozulması (acılaşma) ve yağın kalitesi hakkında fikir verir. Zeytinyağlarının kalitelerine göre sınıflandırılmalarında bir ölçü kabul edilmektedir.
Yağlardaki asit sayısı
(asitlik derecesi) “1 g yağın nötrleştirilmesi için gerekli potasyum
hidroksitin mg olarak ağırlığı” şeklinde belirtilir. Buna asit yüzdesi de
denir.
Zeytinyağı, ana madde olarak 1 mol gliserin ile 3 mol oleik asidin esterleşmesinden oluşan gliseril trioleat içerir. Aynı zamanda zeytinyağı, esterleşmeye girmemiş serbest yağ asitleri (oleik asit) de içerir. Serbest yağ asitliği (asidite), yağlarda bağlı olmayan toplam yağ asitlerinin yüzde miktarının ifadesidir. Zeytinyağı %75 oranında oleik asit gliseritleri taşıdığından yağlarda bağlı olmayan yağ asitleri toplamı oleik asit yüzdesi olarak belirtilir. Serbest kalan oleik asit miktarının az olması durumunda zeytinyağı üstün kaliteli ve lezzetlidir. Birçok etkenden dolayı serbest kalan oleik asit sayısı arttıkça zeytinyağında acılık ortaya çıkar. Kaliteli zeytinyağında serbest yağ asidi oranı yani asidite çok düşük olur. Eğer zeytinyağındaki asitlik derecesi istenilen düzeyde değilse, başka bir analize gerek kalmadan yağın kalitesi hakkında fikir yürütülebilir. Zeytinin toplanmasından ezilmesine hatta tüketim aşamasına gelmesine kadar asiditeyi etkileyen pek çok faktör vardır. Bunların yanında zeytinin yetiştiği bölgenin iklimi, arazi şartları, ağaçların bakımı, kullanılan gübre ve sulama gibi etkenler de asiditeyi etkiler. Bu durumda zeytinyağındaki asidite oranının asla sıfır olmayacağı söylenebilir. Asit oranı çok düşük (sıfıra yakın) çıksa bile mutlaka belli bir asitlik söz konusu olacaktır.
Zeytinyağı, ana madde olarak 1 mol gliserin ile 3 mol oleik asidin esterleşmesinden oluşan gliseril trioleat içerir. Aynı zamanda zeytinyağı, esterleşmeye girmemiş serbest yağ asitleri (oleik asit) de içerir. Serbest yağ asitliği (asidite), yağlarda bağlı olmayan toplam yağ asitlerinin yüzde miktarının ifadesidir. Zeytinyağı %75 oranında oleik asit gliseritleri taşıdığından yağlarda bağlı olmayan yağ asitleri toplamı oleik asit yüzdesi olarak belirtilir. Serbest kalan oleik asit miktarının az olması durumunda zeytinyağı üstün kaliteli ve lezzetlidir. Birçok etkenden dolayı serbest kalan oleik asit sayısı arttıkça zeytinyağında acılık ortaya çıkar. Kaliteli zeytinyağında serbest yağ asidi oranı yani asidite çok düşük olur. Eğer zeytinyağındaki asitlik derecesi istenilen düzeyde değilse, başka bir analize gerek kalmadan yağın kalitesi hakkında fikir yürütülebilir. Zeytinin toplanmasından ezilmesine hatta tüketim aşamasına gelmesine kadar asiditeyi etkileyen pek çok faktör vardır. Bunların yanında zeytinin yetiştiği bölgenin iklimi, arazi şartları, ağaçların bakımı, kullanılan gübre ve sulama gibi etkenler de asiditeyi etkiler. Bu durumda zeytinyağındaki asidite oranının asla sıfır olmayacağı söylenebilir. Asit oranı çok düşük (sıfıra yakın) çıksa bile mutlaka belli bir asitlik söz konusu olacaktır.
Kullanılan Kimyasallar:
- Etil
alkol –
Dietil eter çözeltisi: 1/1 (hacim/hacim) oranında karıştırılmış
%50 etanol – %50 dietil eter çözeltisi.
- Fenolftalein
çözeltisi: %
95’lik etil alkol ile hazırlanmış % 1’lik (ağırlık/hacim) çözelti
olmalıdır. Hazırlanması için 95 ml etanol saf su ile 100 ml’ye
seyreltilir. 0,1 g fenolftalein katısı tartılarak hazırlanan %95’lik
etanol çözeltisi ile çözülür ve aynı çözelti ile 100 ml’ye tamamlanır.
- Etanollü
KOH çözeltisi: 0,1
N ve ayarlı olmalıdır. (Eğer çözelti sarfiyatı 10 mL’yi geçerse, 0,5 N
etanollü potasyum hidroksit çözeltisi kullanılır.)
Kullanılan Araç
Gereçler:
- Pastör
pipet
- 2 adet
250 ml’lik iyice temizlenmiş ve kurutulmuş erlen
- ±0,0001
g duyarlılıkta analitik terazi
- Mezür
- Dijital
büret veya 50 ml’lik cam büret
Analizin Yapılışı:
Erlenlere numara verilerek 1 numaralı erlen içerisine 1/1 oranında karıştırılmış %50 etanol – %50 dietil eter çözeltisinden 50 ml ilave edildi (25 ml etanol ile 25 ml dietil eter erlen içerisinde karıştırılarak da hazırlanabilir). Üzerine hazırlanan etil alkollü fenolftalein çözeltisinden 2 – 3 damla damlatıldı. Çözelti asitliğinin nötrleştirilmesi amacıyla 0,1 N etanollü KOH çözeltisi ile kalıcı pembe renk elde edilene kadar titre edildi. 2 numaralı erlende zeytinyağı numunesinden ±0,01 duyarlılıkta 5,0 g tartıldı ve ağırlığı virgülden sonra 4 haneye kadar “ağırlık” etiketiyle kaydedildi. 1 numaralı erlende bulunan çözelti 2 numaralı erlende bulunan numunenin içerisine boşaltıldı. Oluşan yeni karışım 0,1 N etanollü KOH çözeltisi ile kalıcı pembe renk elde edilene kadar titre edildi. Harcanan KOH miktarı “sarfiyat” etiketiyle kaydedildi.
Erlenlere numara verilerek 1 numaralı erlen içerisine 1/1 oranında karıştırılmış %50 etanol – %50 dietil eter çözeltisinden 50 ml ilave edildi (25 ml etanol ile 25 ml dietil eter erlen içerisinde karıştırılarak da hazırlanabilir). Üzerine hazırlanan etil alkollü fenolftalein çözeltisinden 2 – 3 damla damlatıldı. Çözelti asitliğinin nötrleştirilmesi amacıyla 0,1 N etanollü KOH çözeltisi ile kalıcı pembe renk elde edilene kadar titre edildi. 2 numaralı erlende zeytinyağı numunesinden ±0,01 duyarlılıkta 5,0 g tartıldı ve ağırlığı virgülden sonra 4 haneye kadar “ağırlık” etiketiyle kaydedildi. 1 numaralı erlende bulunan çözelti 2 numaralı erlende bulunan numunenin içerisine boşaltıldı. Oluşan yeni karışım 0,1 N etanollü KOH çözeltisi ile kalıcı pembe renk elde edilene kadar titre edildi. Harcanan KOH miktarı “sarfiyat” etiketiyle kaydedildi.
Veriler – Hesaplamalar:
Ağırlık: 5,0540 g
Sarfiyat: 3,67 ml
Ağırlık: 5,0540 g
Sarfiyat: 3,67 ml
Analiz edilen
numunelerin serbest yağ asitliği kütlece % olarak ve oleik asit üzerinden
aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanır. Harcanan her 1 ml 0,1 N NaOH çözeltisi
0,028 g oleik aside eşdeğerdir. Elde edilen sonuç virgülden sonra iki haneli
olarak % oleik asit cinsinden yazılır:
Analiz edilen
numunelerin asitlik derecesi (asit sayısı) aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanır.
Harcanan her 1 ml 0,1 N KOH çözeltisi 56,1 mg potasyum hidroksiti
karşılamaktadır. Elde edilen sonuç virgülden sonra iki haneli olarak “mg KOH/g”
birimiyle yazılır:
Yorumlar:
Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği’ne göre natürel zeytinyağlarında asidite oranı maksimum %2,0; asit sayısı maksimum 4,0 mg KOH/g olmalıdır. Denetlenen numune bu oranları çok az geçmiştir fakat denetlenen yağın natürel zeytinyağı olarak pazarlanması uygun değildir. Değerlere göre denetlenen zeytinyağının hafif kusurlu kabul edilen natürel birinci sınıf zeytinyağı olarak pazarlanması uygun görülmüştür.
Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği’ne göre natürel zeytinyağlarında asidite oranı maksimum %2,0; asit sayısı maksimum 4,0 mg KOH/g olmalıdır. Denetlenen numune bu oranları çok az geçmiştir fakat denetlenen yağın natürel zeytinyağı olarak pazarlanması uygun değildir. Değerlere göre denetlenen zeytinyağının hafif kusurlu kabul edilen natürel birinci sınıf zeytinyağı olarak pazarlanması uygun görülmüştür.
0 yorum: