Zeytinyağı'nda Kullanılan Coğrafi Etiketler


Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağları 




Coğrafi sınırları; Kazdağları ve Madra ile çevrelenen Edremit Körfez Bölgesi; Ezine, Ayvacık (Küçükkuyu); Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç, Altınova; Dikili, Bergama, Zeytindağ, Aliağa (Şakran) dahildir.

Edremit Körfezi yöresine has, edremit/ayvalık çeşidi zeytinlerin yetiştiği yöreden aldıkları etkilerin sonucu oldukça akışkan, taze meyve tadı, çimen kokusu hissedilen yağlardır. Damakta ve dil ucunda hafif ve geçici bir acılık ve yakıcılık hissedilmesi karakteristik özelliğidir. 

Güney Ege Zeytinyağları 





Coğrafi sınırları; İzmir/Foça, Menemen, Kemalpaşa, Ödemiş, Tire, Torbalı, Bayındır, Selçuk; Aydın/Kuşadası, Ortaklar, Germencik, Erbeyli, İncirliova, Köşk, Nazilli, Kuyucak, Atça, Sultanhisar, Buharkent, yenipazar, Koçarlı, Söke, Dalama, Çine, Bozdoğan; Muğla/Milas, Yatağan, Bodrum, Fethiye, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Dalaman ilçelerini kapsar.

İzmir, Aydın ve Muğla yöresini kapsayan memecik çeşidi zeytinlerinden elde edilen daha koyu renkte, daha az akışkan ve meyve lezzeti daha baskın olan yağlardır. Ağırlıklı olarak Memecik zeytinlerinin yetiştiği bölgede, zeytin ağaçları genellikle meyilli ve taşlık alanlarda yer alır. “Güney Ege Zeytinyağı” olarak adlandırılan bu zeytinyağı, damak tadına önem veren pek çok kişinin tercihidir. 

Ayvalık Zeytinyağları 





Coğrafi sınırları;Doğusunda Madra dağları,batısında Ege Denizi, güneyinde İzmir il hududu olan Madra Çayı, kuzeyinde Gömeç ilçesi ile çevrili alan.
Altın sarısı renkte, hoş kokulu,yüksek aromalı, kimyasal ve duyusal özellikleri çok iyi olan ve Edremit-Ayvalık yağlık zeytinlerinden üretilen zeytinyağı. 

Nizip Zeytinyağları 



Oda sıcaklığında sıvı olan, berrak yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, Nizip yağlık zeytininden üretilen zeytinyağı. (TPE tescil belgesindeki açıklama)





Not: Türk Patent Enstitüsü verileri incelendiğinde, Edremit Körfez Bölgesi zeytinyağları için tescil işleminin Ayvalık Zeytinyağları tescil belgesinden önce alındığı görülmüştür. Bu nedenle, Edremit Körfez Bölgesi zeytinyağları tescil belgesinde Ayvalık ifadesi geçmekte olup, coğrafi sınırlara Ayvalık yöresi de dahil edilmiştir. Ancak daha sonra Ayvalık Zeytinyağları, kendi adına tescil belgesi alarak iki bölge birbirinden ayrılmıştır.





0 yorum: