Zeytinyağında Nem ve Uçucu Madde Tayini



Teorik Bilgi:
Nem ve uçucu madde tayini zeytinyağının ekstraksiyonu sırasında zeytin dokularından yağa geçen suyun ve uçucu maddelerin tespiti amacıyla etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Bu analiz için etüv dışında rezistanslı veya infrared nem tayin cihazları, Karl – Fischer titratörlü nem tayin cihazları kullanılabilir. Karl – Fischer’in 15 dakikada sonuç vermesi yanında etüv maliyet açısından uygundur.
Kullanılan Araç Gereçler:
  • Petri Kabı
  • ±0,0001 g duyarlılıkta analitik terazi
  • Desikatör
  • Etüv
Analizin Yapılışı:
Temiz bir petri kabı 105
C sıcaklığındaki etüvde 3 – 4 saat bekletildikten sonra desikatörde soğutularak sabit tartıma getirilir. Desikatörde soğuyan petri kabı bekletilmeden tartılır ve ağırlık “dara” etiketiyle kaydedilir. Ardından aynı petri kabında analizi yapılacak zeytinyağı numunesinden 5 gram civarında tartılır ve ağırlık “m1” olarak kaydedilir. İçinde numune bulunan petri kabı 105 C sıcaklığındaki etüvde 6 saat bekletilir. Süre sonunda etüvden alınan petri kabı desikatörde soğutulur. Soğuyan petri kabının tartımı alınır ve tartım değeri daradan çıkarılarak bulunan ağırlık “m2” etiketi ile kaydedilir.

Veriler – Hesaplamalar:
Isıtılmadan önce tartılan numune ağırlığı (m1): 5,5454 g
Isıtılmadan önce hesaplanan numune ağırlığı (m2): 5,5378 g


Yorumlar:
Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği’ne göre natürel zeytinyağlarındaki nem ve uçucu madde oranı %0,2’yi geçmemelidir. Alınan örnekte nem ve uçucu madde miktarı %0,14 çıkmıştır. Numune istenen standartlara uygundur denebilir.





0 yorum: