Zeytinyağında Sabunlaşmayan Madde Miktarı Tayini


Teorik Bilgi:
Doğal yağlardan olan zeytinyağının ekstraksiyonu sırasında kullanılan basınçlı sıcak su nedeniyle yağın bir kısmı gliserin ile serbest yağ asitlerine hidrolizlenir. Eğer yağ asitleri kuvvetli alkaliler ile karşılaşır ise alkali sabun ortaya çıkar. Sabunlaşmayan maddeler ise yağda çözünmüş halde bulunan fakat NaOH gibi alkalilerle sabunlaşmayan ve analizlerde kullanılan bilinen yağ çözücülerde (petrol eteri, dietil eter, n-hekzan, etanol vb.) çözünen maddelerin toplamıdır. Bunlar yüksek alifatik alkoller, steroller, pigmentler, hidrokarbonlar ve yağda çözünen vitaminlerdir. Yağın alkolde hazırlanan bir baz çözeltisi le sabunlaştırılıp oluşan sabunun çözücü ile birkaç ekstraksiyonu ve yıkanan ekstraktın kuruyuncaya kadar buharlaştırılması ilkesine dayanır.
Kullanılan Kimyasallar:
  • Etanol: %50’lik
  • Etanollü KOH Çözeltisi: 2N (120 g KOH(k) %95’lik etanolde çözülüp 1 litreye tamamlanır)
  • Eter
Kullanılan Araç – Gereçler:
  • 200 ml’lik şilifli balon
  • Mezür
  • Geri soğutucu
  • Su banyosu
  • Desikatör
  • Etüv
  • 500 ml’lik ayırma hunileri
Analizin Yapılışı:
Balon içerisinde 5,0 g yağ tartılarak tartım değeri kaydedilir. Üzerine 50 ml 2N etanollü potasyum hidroksit çözeltisi katılır ve balon geri soğutucudaki ilgili yerine takılır. Çözelti geri soğutucu altında 1 saat kaynatılır. Süre sonunda kaynama durdurularak balona geri soğutucunun tepesinden 50 ml saf su katılır, çözelti karıştırılarak soğumaya bırakılır. Çözelti soğuduktan sonra balondan ayırma hunisine aktarılır. Balon toplam 50 ml eter ile 3 defa yıkanır ve bu yıkama eterleri de ayırma hunisine eklenir. Ayırma hunisindeki karışım kuvvetlice çalkalanır ve iki fazın birbirinden ayrılması beklenir. Alt faz alınır. Ayırma hunisindeki karışım tekrar çalkalanarak iki faza ayılması beklenir. Fazlar ayrıldıktan sonra alt faz ikinci bir ayırma hunisine alınır. Bu çözelti iki defa 50şer ml eter ile yıkanır ve alt fazları alınır. Elde edilen üç eter ekstraktı üçüncü ayırma hunisinde birleştirilir ve üç defa 50şer ml %50lik etanol ile yıkanır. Eter çözeltisi huninin üst tarafından darası alınmış bir balona alınarak damıtma düzeneğine bağlanır ve çözücü giderilir. İşlem sonunda balon 100 C’deki etüvde yatay konumda 15 dk. kurutulur. Balon desikatörde soğutulur ve tartılır. Balon tekrar kurutmaya alınır ve işlemler ağırlıklar arasındaki fark %0,10’dan az olana kadar tekrarlanır. Eğer kurutma işlemi 3 defa yapılıp hala değişmez ağırlık elde edilemezse numune içerisinde doğal olmayan sabunlaşmayan madde varlığı bulunduğu kanaatine varılır.

Veriler – Hesaplamalar:



Yorumlar:
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği’ne göre natürel zeytinyağlarında sabunlaşmayan madde oranının en fazla 15 g/kg çıkması gerekmektedir. Analizi yapılan numunenin sonucu belirtilen değerden daha küçüktür yani numunenin alındığı yağ standartlara uygundur.


0 yorum: