Zeytinyağının Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Trans Yağ Asitleri










Teorik Bilgi:

GC ile yapılan bu analiz zeytinyağının saflık kriterlerinden biri olup zeytinyağına yapılan yüksek oranda bitkisel yağ veya tohum yağı tağşişinin saptanmasında belirleyicidir. Zeytinyağının yağ kompozisyonu ulusal ve uluslararası standartlarda belirtilmiştir. Buna göre zeytinyağının yağ asitleri bileşimi, bu yağ asitlerinin karbon sayıları ve standartlara göre zeytinyağında %m/m toplam metil esteri olarak bulunma oranları aşağıdaki gibidir:
Yağ Asidi
Karbon Sayısı
Bulunma Oranı
Miristik asit
C14:0
<= 0,05
Palmitik asit
C16:0
7,5 – 20,0
Palmitoleik asit
C16:1
0,3 – 3,5
Heptadekanoik asit
C17:0
<= 0,3
Heptadeseonoik asit
C17:1
<= 0,3
Stearik asit
C18:0
0,5 – 5,0
Oleik asit
C18:1
55,0 – 83,0
Linoleik asit
C18:2
3,5 – 21,0
Linolenik asit
C18:3
<= 1,0
Araşidik asit
C20:0
<= 0,6
Gadoleik asit
C20:1
<= 0,4
Behenik asit
C22:0
<= 0,2
Lignoserik asit
C24:0
<= 0,2

Görüldüğü üzere zeytinyağında oleik, linoleik, palmitik, stearik ve palmitoleik asit miktarları yüksek oranda bulunmaktadır. Analizi yapılan yağda linolenik, miristik, araşidik, gadoleik, behenik ve lignoserik asit miktarlarının yüksek çıkması durumunda ise diğer bitkisel yağların veya tohum yağlarının yüksek orandaki tağşişinden şüphelenilebilir.
Doğal zeytinyağında tüm yağ asitlerinin doğal bir sıralanışı vardır. Rafinasyon işlemine maruz kalan zeytinyağındaki yağ asitleri yüksek ısı ve basıncın etkisiyle cis yapısından trans yapısına geçebilir. Natürel zeytinyağında yapılan analizde trans–oleik (TC18:1), trans–linoleik (TC18:2) ve trans–linolenik (TC18:3) değerlerinin yüksek çıkması durumunda rafine zeytinyağı tağşişinden şüphelenilebilir.
Bu analiz için GC (Gaz kromatografisi) cihazı kullanılır. Gaz kromatografisi, fiziksel ve kimyasal özelliklerdeki farklardan yararlanılarak bir karışımı oluşturan bileşiklerin birbirinden ayrılmasıdır. Bu işlem yüzeyi geniş, katı bir destek (yatak) üzerinde hareketsiz duran bir faz ile bu faz üzerindeki hareketli faz arasında ayrılması istenen bileşiklerin göç etme hızlarının farkından yararlanılarak yapılır. Ayrılması istenen karışım, destek katısı ve üzerindeki sabit fazla doldurulmuş cam veya metal bir kolondan geçirilir. Böylece ayırma gerçekleşir. Ayrılan bileşenler kolonun diğer ucunda farklı zamanlarda çıkar ve uygun bir dedektörle tespit edilip miktarıyla orantılı olarak kaydedilir. Yapılan analizde GC’de taşıyıcı gaz olarak yüksek saflıkta hidrojen gazı kullanılmaktadır. GC cihazının şematiği aşağıdaki gibidir:

Kullanılan Kimyasallar:
  • Metanollü KOH çözeltisi: 2N
  • Hekzan
Kullanılan Araç Gereçler:
  • Pastör pipet
  • Santrifüj tüpü
  • ±0,0001 g duyarlılıkta analitik terazi
  • Santrifüj cihazı
  • 10 ml’lik mezür
  • 1 ml’lik cam pipet
  • Mikro pipet
  • GC/MS cihazı
  • 25 ml’lik kapaklı erlen
Analizin Yapılışı:
Gelen zeytinyağı numunesinden 0,1 – 0,3 g arası tartılarak üzerine 0,5 ml 2N metanollü KOH çözeltisi eklenir. Erlenin kapağı kapatılır ve iyice çalkalanır. Erlendeki çözelti mezüre alınarak 10 ml’ye hekzan ile tamamlanır. Mezürdeki çözelti santrifüj tüpüne alınır. Tüp santrifüj cihazına konularak 4000 devirde 10 dk. boyunca çalkalanır. Süre sonunda tüp santrifüj cihazından alınır ve tüp içerisindeki çözeltinin üst fazından 1 µl alınarak GC’ye enjeksiyon yapılır.
Yorumlar:
Yapılan analiz sonucunda aşağıdaki gibi grafik ve ölçüm değerleri elde edilir. Kullanılan grafik ve ölçüm sonuçları örnektir:
Aşağıdaki örnek grafikte ölçüm sonuçları grafik üzerine geçirilmiştir:

Grafikteki piklere ve ölçüm sonuçlarındaki % konsantrasyon (Conc.) değerlerine bakılarak teorik bilgilere göre yorum yapılırsa yağın standartlara uygun olduğu söylenebilir.



0 yorum: